träna rumpan
mys kvällar
???
frukt!
träningsvideos + musik :)
andra vanliga sallader:!
sallader till grillat
grill
En fråga från Emmy :)
Svar :
jo det är så här! kolhydrater är det som finns i pasta,, potatis. det är sånt som man behöver ha i kroppen men inte så mycket heller av det:
kalorier är en mängd som man ska äta i mängder för att hålla vikten
tex.. kvinnor ska äta 2000kalorier om dagen och
män 2500 kalorier om dagen.
men det betyder inte att du ska mäta hur mycket kalorier du har åtit ät för det du känner men inte för mycket. ja hoppas du förstod.. men det är bara att fråga:)
Matvanor för bättre hälsa
Mer fiber och mindre salt, socker och mättat fett är de ändringar i kosten som skulle betyda mest för att minska risken för fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, karies och vissa cancersjukdomar.
I praktiken innebär det att det flesta skulle må bra av att
- äta dubbelt så mycket frukt och grönt, gärna 500 gram per dag, vilket motsvarar tre frukter och två rejäla nävar grönsaker
- välja nyckelhålsmärkta livsmedel
- äta mer fisk, gärna tre gånger i veckan
- använda flytande margarin eller olja i matlagningen
- i första hand välja fullkornsvarianter av bröd, flingor, gryn, pasta och ris
- äta hälften så mycket läsk, godis, glass, snacks och bakverk som i dag
- röra på sig 30 minuter varje dag.
fruk.. grönt
Frukt och grönt
Vad är frukt och grönt?
Frukt och grönt är livsmedel som ingår i matcirkelns sektorer "frukt och bär", "grönsaker" samt "rotfrukter" med undantag av potatis. Från näringssynpunkt är det i många fall en fördel att äta frukter, bär och grönsaker som är färska eller beredda och tillagade på ett skonsamt sätt. Detta utesluter inte konserver och torkade produkter, men avsikten är inte att sådana beredningar ska utgöra huvuddelen av konsumtionen. Frukt- och grönsaksjuicer kan utgöra en begränsad mängd.
Vilka näringsämnen finns i frukt och grönt?
Frukt och grönsaker är viktiga källor till flera näringsämnen, till exempel vitaminer (vitamin C, folater), mineralämnen (kalium, magnesium), kostfiber, samt karotenoider och flavonoider. Frukt och grönsaker har en hög näringstäthet, dvs de innehåller mycket näring i förhållande till energiinnehållet.
Om man äter 500 gram frukt och grönt per dag, bestående av ett äpple, en banan, 1 dl juice, 125 gram tomat och sallad, en portion (65 g) vitkål och en portion (65 g) broccoli ger det totalt ca 250 kcal (1050 kJ). Detta motsvarar ungefär 10 procent av dagens energiintag.
500 gram frukt och grönsaker täcker i princip behovet av folat för kvinnor som planerar graviditet eller är gravida.
Varför ska man äta frukt och grönt?
Flera epidemiologska studier stödjer hypotesen att frukt och grönsaker har en skyddande effekt i uppkomsten av kroniska sjukdomar och riskfaktorer som har samband med dessa. Det handlar om olika cancersjukdomar, blodtryck, höga LDL-nivåer (det onda kolesterolet i blodet), hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
Vad händer i kroppen?
Vad händer i kroppen när man äter frukt och grönsaker? Flera olika mekanismer och hypoteser har föreslagits. Man talar om potentiella sjukdomspreventiva mekanismer, som dessa livsmedel skulle kunna bidra med. Några exempel på föreslagna mekanismer är antioxidativ aktivitet, modulering av enzymsystem som deltar i avgiftningsprocesser, stimulering av immunsystemet, minskad trombocytaggregation, påverkan av kolesterolmetabolismen, modulering av steroidhormoners metabolism samt sänkning av blodtrycket.
Hur mycket frukt och grönt bör man äta?
Forskarna har uppskattat att en ökning av konsumtionen av frukt och grönsaker till i genomsnitt åtminstone 400 gram per dag skulle kunna minska förekomsten av cancer med 20% i Sverige. Liknande uppskattningar har gjorts för Danmark och Norge. En ökning till 600 gram per dag (i genomsnitt) uppskattas kunna resultera in en minskning på 10-20% av förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar i befolkningen. I olika länder uttrycks kostråden om frukt och grönt på olika sätt - i Danmark rekommenderas ”6 om dagen”, i USA ”5 a day”.
Livsmedelsverkets kostrekommendation sedan 1999 är att man bör äta minst 500 gram frukt och grönsaker per dag. Det är lämpligt att hälften är frukt och bär och hälften är grönsaker. Frukt i form av fruktjuice kan utgöra 1 dl (100 g) per dag. Hälften av grönsakerna bör dessutom vara ”grova”, t.ex. rotfrukter, vitkål och broccoli. 5 kostråd 2005 är en vidareutveckling av dessa rekommendationer.
olika frukter:!
träna hemma framför datorn
rör på dig i sommar!
Njut av semestern - utan att lägga på dig extrakilon. Träningsexperten, motivationscoachen och dietisten hjälper dig hålla vikten hela sommaren.
Viktklubbs experter inom träning och kost ger här sina smartaste knep på hur du slipper semesterkilona i sommar.
Experternas tips:
Shirin Djavidi, träningscoach
1. Gör något aktivt varje dag. Ta med din partner, granne eller barnen. Det viktiga är inte vad du gör, men Att du gör. Se dig själv som en aktiv person.
2. Passa på att lär dig löpträna nu när vädret tillåter. Skynda långsamt och låt kroppen vänja sig. Det är bättre med kortare pass ofta än ett långt pass. Snabbare än du tror kommer du att springa flera kilometer helt obehindrat och njuta av det.
3. Utnyttja sommarens alla möjligheter. Hoppa studsmatta, simma, spela badminton, sparka boll, hugg ved, ta långa sköna skogspromenader. Försök att vistas utomhus så mycket som möjligt. Det är bra för både kropp och själ.
.
motivationsexpert
1. Semester innebär för många av oss "paus från vardagen". Många glömmer dock att det inte går att söka semester från arbetet med en hälsosam livsstil. Det viktigaste tipset är därför - Ta inte semester från det dagliga arbetet med din hälsa!
2. Planera. Just för att det inte är möjligt att ta semester eller paus från livsstilsarbetet är planering A och O. Du kanske kommer att befinna dig på platser där du inte brukar vara? Dygnsrytm och måltider kommer kanske se annorlunda ut än i den vanliga vardagen. Ta en stund och tänk igenom kommande dagar. Fundera över hur du kan planera för att äta regelbundet och på ett sätt som du kan känna dig nöjd med samt vilka möjligheter till fysisk aktivitet som finns att tillgå.
3. Välj dig själv - om och om igen. Genom att aktivt välja dig själv och din hälsa är du snäll mot dig själv. Prioritera din planering varje dag även om det innebär att du ibland behöver tacka nej eller avstå från saker. Påminn dig själv om att varje val räknas.
1. Uppmärksamma småätande av det där ”extra” som du äter för att det tillhör sommaren. Glass, fikabröd, vin. Är det viktigt för dig? Tänk på mängderna och hur ofta det händer.
2. Utnyttja sommarens lyx i form av färska grönsaker och frukter, grillat och möjligheten att vara utomhus.
3. Se inte semestern som en chans att unna dig godsaker utan som en möjlighet att unna dig nya bra vanor som du kan hålla i även till hösten. En chans till ett försprång helt enkelt. Genom att skjuta upp starten skjuter du även upp målet.
stark mat
ät popcorn!
frågor:)
svaren kommer på bloggen så håll utkik :)